Hoe is het nou verder met je..

16-05-2019

Ik gaat even terug naar het jaar 2017, mijn moeder werd opgenomen na een gerechtelijke uitspraak, wij wisten niet wat ze had. Toen nog niet.

Na haar verplichte opnamen in een GGZ-instelling, schreef ik een brief naar de GGZ, een citaat hieruit is.

Degene waar het over gaat is mijn moeder, kan er wel om heen draaien, maar mijn moeder is mijn moeder, de vrouw die mij en mijn broer heeft grootgebracht, ook al denken mensen, als ze mij zien en mijn moeder zien, dat dit vrij onlogisch is. Maar mijn moeder veranderde, naar iemand met iets, waar wij geen vinger konden opleggen, dan is hulp de enigste oplossing. Hulp van specialisten, lange weg te gaan.

Maar die weg leidde tot verplichte opname, kan het wel omschrijven, maar het weg brengen van je moeder naar een gesloten afdeling, dan kan je nog zo groot zijn en breed en wat dan ook, ja je wordt een kleine man en de wereld van drie grote kerels, ja die werd anders. Maar de wereld van moeder, die veranderde ook, samenleven met andere patiënten op een gesloten afdeling, afdeling B van het GGZ in Hilversum op het Rembrandshof

Dit was 2017, mijn moeder kwam thuis en eigenlijk kon dat niet, in januari 2018 brachten wij haar na veel papierwerk naar Laren toe, maar wel met de wetenschap wat mijn moeder had, namelijk frontotemporale dementie ook wel FTD genoemd, dit is een zijhanger van ALS, maar mijn moeder had natuurlijk jackpot, de gedragsvariant waar het hele pakket inzit, heet de ziekte van Pick. Wat dat inhoudt leest u hier: ziekte van Pick wat is dat.

Toen mijn moeder in januari door de deuren heen liep met mijn vader wisten we wel wat ze had, maar niet hoe ver ze was, vele dingen klopten al jaren niet, door lezen kwam ik erachter dat vele dingen op zijn plaats vallen, maar ook de onwetendheid van vele mensen die alles over 1 kam scheren is het moeilijk uit te leggen, dat mijn moeder niet oud is, nee mijn moeder wordt dit jaar pas 70 jaar.

De meeste mensen die zeggen, het zit ook in mijn familie, weten niet dat mijn vader en moeder al wat langer hiermee bezig zijn, voordat mijn vader mij en mijn broer om hulp vroeg, hij was te trots begrijpelijk omdat ze toch ook al 50 jaar getrouwd zijn, maar stil staan kunnen we niet, mijn moeder zit nu iets meer dan een jaar in Laren, waar ze toen ze binnenkwam nog kon lopen, zit ze nu in een rolstoel, waar ze op haar 50 jarig huwelijks dag, nog haring at met roggebrood, eet ze nu vloeibaar, is haar gedachte van dag tot dag anders, ik zeg haar batterij is de ene dag voller dan de andere dag, praten kan ze wel, als opgeladen is, is ze leeg dan komt er gewoon niks uit.

Vandaag was ik bij haar, tja het spelletje wie ben ik is nog steeds populair hoor, maar mijn naam moet ik nog steeds voorzeggen, maakt niks uit, haar glaasje cassis smaakte haar, ze kwam niet uit haar woorden, maar dat klopt, want hoever ze is op de ladder van de ziekte van Pick, redelijk onderaan bij de laatste treden dat weet ik zeker.

Oh ja voor de mensen die denken hoe gaat het nou met jou. Nog een citaat uit een verhaal van 2017.

Ik ben die grote chauffeur met een geheim, die door de nachten heen rijdt, denkend over het leven, ook wel geschreven als rijdend door de donkere nacht. Is er iemand in mijn leven, die mijn op de wereld bracht als Tinus tien ponder, die vrouw die mij grootbracht, dat vrouwtje wat zich achter mij kan verstoppen, leefde met drie mannen in een huis, drie grote mannen, zorgde ervoor dat wij altijd weer te eten hadden, die vrouw beheerst nu mijn gedachten.

Gepubliceerd door

alexschrijftnl

Ik ben een chauffeur met een hobby schrijven. ik heb een eigen mening over dingen en daar kom ik voor uit en daarbij zal ik meer over eten gaan schrijven.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.