Preken in eigen straatje.

Soms lees ik wel eens. Dit ging over chauffeurs tekort en dat het door de oostblokkers komt . Dat het salaris niet heel veel is gestegen. Tja 15 euro bruto per uur.

Als je dat al zoveel jaar volhoudt. Doe je het dan met tegen zin. Nee is het antwoord. Je maakte ooit de keuze om chauffeur te worden en te blijven. Dat het salaris niet gestegen is sinds 36 jaar geleden . Omdat toen de laatste echte staking was ja 1982. Toen die jaren ervoor. Alle chauffeurs in Nederland nog naast elkaar stonden in Europa en staakten samen . De saamhorigheid was veel groter.

Maar in de loop van de jaren. Zijn we trouwe volghondjes geworden van de bonden die onder 1 hoedje speelden met de werkgevers. Werkgevers die toen in het verleden al met Turken, Spanjaarden en Portugese chauffeurs reden. Maar dat is iedereen vergeten. Die waren toen al goedkoper dan de Nederlandse chauffeur. Dus waarom zouden die meer moeten gaan verdienen.

De grenzen gingen open. De geldkraan uit Brussel stroomde fier naar het Oostblok. Onder bezielende leiding van grote transporteurs. Groeide de bedrijven onder Nederlandse vlag in het Oostblok snel. Dat is niet iets van de laatste jaren.

Maar wie liet allemaal gebeuren. Ja de Nederlandse chauffeur. Wij lieten het beleg van onze boterham eten. Wij hadden en hebben geen kloten om op te staan. .

De toekomst van de chauffeurs tja. Chauffeur wordt je als je het zelf wilt. Dankzij de oude rotten die geen kloten hadden om op te staan en te strijden voor een beter salaris. Kan je beter in de bouw gaan werken. Want het basis salaris van een chauffeur zal altijd het laagste blijven. Er kan geklaagd worden. Maar nogmaals.

De keuze om chauffeur te worden en te blijven ligt in je eigen gedachten. Ik heb ook geen kloten gehad om op te staan. Heb het ooit in het verleden geprobeerd. Werd toen voor gek verklaard. Tja nu nog steeds. Maar ik rij nog steeds rond. Ik heb een keuze gemaakt. Ik geniet elke dag nog. Dat een Duitse trailer voor getrokken wordt door een Rus en een Nederlandse trailer door een Litouwer dat zie ik al niet eens meer. Ook die mannen hebben een keuze.

Dus begin lekker bij jezelf en geef gewoon toe dat je geen klote had om op te staan in die 36 jaar. Want alles begint ja als je de sleutel omdraait. Dat is het leven van de chauffeur. Punt.

Gepubliceerd door

alexschrijftnl

Ik ben een chauffeur met een hobby schrijven. ik heb een eigen mening over dingen en daar kom ik voor uit en daarbij zal ik meer over eten gaan schrijven.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.